Cinkszórás

Ez az eljárás jelenleg az egyik legfejlettebb korrózióvédő technológia,sok esetben felválthatja a még tömegében alkalmazott horganyozást.

A cink védelmi funkciója a cink hosszú élettartamának köszönhető, a vasat ezzel a szükséges karbantartási munkálatoktól kímélve, valamint a katódikus védőhatás, ami az alapanyag (vas) sérüléseit gátolja meg.

A cink meggátolja a kapcsolatot a fém és a korrózív milieu között, elválasztja a fémes alapanyagot a támadó közegtől. Jelentőséget nyer a cink-tipikus tulajdonság, vagyis tömör és erősen tapadó réteg képzése a fém felületén, ami a lebontódást csökkenti és a fém alkatrész korrodálását akadályozzák meg.

A cinkszórás olyan védelmi eljárás, amely során termikus szórással cinkréteg kerül fel a fém alkatrészekre.

Kialakítás

A kezelendő fémfelület tiszta száraz és fémtiszta kell legyen. SA3-as normál tisztasági fokot kielégítő érdességet követel. A kívánt érdesedés elérése szemcseszóráson keresztül történik. A „fémszóró drótok” a cinkszóráshoz 99,99 tisztaságú drótot igényelnek 2,3,4 és 5 mm-es átmérővel. A szórópisztoly szájánál a cinkdrótot megolvasztjuk, középen nagynyomású levegővel szétszórjuk és így a cinkezendő fém alkatrész felületére fújjuk. A cinkrészecskék a felérdesedett felületre kapcsolódnak és egy erősen tapadó réteget képeznek.

Rétegvastagság és védelemtartósság

Termikusan szórt cinkbevonatok minden méretben felvihetők a fém alkatrészekre. A szokásos rétegvastagságok 40 és 100 чm közé esnek.

Jelentőség

A termikus cinkszórás, mint védelmi eljárás kb. 60 éve került ipari mértékben felhasználásra. A terjedelmes vizsgálatok és a kiértékelő praxistapasztalatok alapján a folyamat mindig javítva lett, főleg a tapadóképesség és a hosszú védelem tekintetében. Különösen jelentős előny a cinkszórásnál , hogy bármekkora fémszerkezetnél alkalmazható.

Tulajdonságok

A cinkszórás legkülönlegesebb tulajdonságai közé tartozik a kezelhetőség, ami lehetővé teszi akár nagyon nagy méretű fémszerkezetekre való felvitelét. A cinkszórás alatt felvitt cinkréteg a porózusok felületén képez érdes kiválóan tapadó felületet későbbi bevonatok számára.

Alkalmazási területek

Nagyformátumú fém alkatrészekhez a magasépítés-, a víz- , a híd-, a csatorna-, távoli építkezésnél a hegyekben, termelésnél és a bányaiparban, továbbá ipari területeken és erőműépítésnél is. Utójavításoknál és felújításnál is cinkszórást alkalmaznak.

Összefoglalva a technológiát: A hozzánk beérkező alkatrészeket először szemcseszórással „fémtisztára” hozzuk, mely egyben a felérdesítést is jelenti. Ezután a teljes felületet 40-100mikron cinkréteggel látjuk el. Végső soron pedig a megrendelő által kiválasztott szín alapján szinterezzük vagy nedvesen lefestjük.
Természetesen ez a technológia bármely kültérre kerülő árunál alkalmazható.
A fém korrózió elleni védelmének számtalan módja közül ma már a cink nyerte el a legnagyobb jelentőséget. Közel 200. 000 tonna, tehát a teljes cinkfelhasználásnak majdnem a felét használják erre a célra évente.

Amennyiben nem sikerült meggyőznünk, várjuk telephelyünkön egy személyes találkozóval egybekötött technológia bemutatóra.